Voor veel ouders is het een frustrerende realiteit dat zij niet kunnen helpen met het huiswerk van de kinderen en de vragen die tijdens het maken van huiswerk ontstaan. Bijlessen zijn duur en toch willen ze ervoor zorgen dat de kinderen van nu, een mooie toekomst tegemoet gaan waarin zij zichzelf kunnen ontwikkelen en een goede start hebben in de maatschappij.
Louisa Boulkhrif, besloot zelf bijlessen te gaan organiseren toen zij merkte dat hier te weinig mogelijkheden in waren. Zo werd in het schooljaar van 2013-2014 de basis gelegd voor wat nu het ZuiderLokaal is.
Afgelopen jaren is er een flinke stijging te zien in het aantal kinderen dat gebruik maakt van de aangeboden ondersteuning in lezen, schrijven en rekenen. Er werd gestart met 120 kinderen en een wachtlijst. Op het moment zijn wij twee avonden in de week meer dan 350 kinderen aan het helpen en is er een wachtlijst voor kinderen die ook nog graag hulp zouden willen. Om deze aantallen kwijt te kunnen wordt er gebruik gemaakt van Rotterdams vakcollege de Hef. Dit vakcollege stelt de lokalen beschikbaar.
ZuiderLokaal biedt een veilige plek waar kinderen geholpen worden door vaste begeleiders. De ondersteuning is gratis en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Veelal zijn deze begeleiders zelf bezig met een opleiding of zitten zij in het examenjaar. Naast de begeleiders op de groepen kan er ook 1-op-1-begeleiding plaatsvinden indien nodig.
Voor wie:
ZuiderLokaal biedt ondersteuning aan kinderen in de groepen 3 tot en met 8, maar ook aan leerlingen in het voortgezet onderwijs. Naast de ondersteuning aan de kinderen, is er ook oog voor de ouders. Zij kunnen eventueel terecht voor advies over de opvoeding, omgaan met problemen op school en andere vragen.
Voor de kinderen zijn er verschillende mogelijkheden:
- Extra taal- en rekenles; basisschoolleerlingen krijgen maximaal twee keer per week, 1,5 uur extra lessen. Er gaat aandacht uit naar begrijpend lezen, klok kijken, breuken, staartdelingen en andere reken- en taalvaardigheden.
- Huiswerkbegeleiding; basisschoolleerlingen kunnen onder begeleiding het meegekregen huiswerk maken.
- 1-op-1-begeleiding; basisschoolleerlingen met een grote achterstand worden ongeveer 25 minuten apart geholpen op één specifiek onderwerp. Bij specifieke onderdelen kan ook extra uitleg worden gegeven.
- Cito-toetsen; in de periode van de citotoetsen wordt er extra aandacht besteed aan deze toetsen. Er worden cito-trainingen gedaan welke zich o.a. richten op begrijpend lezen.
- Inzicht; gedurende het jaar worden er met de ouders van de kinderen gesproken over de ontwikkeling van de schoolprestaties en wordt er gekeken waar de aandacht naartoe moet.
- Voortgezet onderwijs; leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen ondersteuning krijgen bij het maken van huiswerk. Ook wordt er, waar mogelijk, individueel ondersteuning geboden bij specifieke vakken. Denk hierbij aan Engels, biologie, wiskunde, etc.
Stichting ZuiderLokaal heeft een bestuur van 5 personen. Louisa vormt de dagelijkse leiding van de organisatie en de operationele leiding op de vestigingen. De samenstelling van het bestuur is als volgt:
Bescherming persoonlijke integriteit
Ouders die hun kind(eren) inschrijven bij Stichting Zuiderlokaal doen dat in het vertrouwen dat er op een liefdevolle en correcte wijze met hun kinderen wordt omgegaan. We zijn ons daar goed van bewust en willen dat vertrouwen niet beschamen. Daarom hebben we de volgende waarborgen gecreëerd:
1. Gedragscode
We hanteren een gedragscode die grensoverschrijdend gedrag moet voorkomen. Deze gedragscode is gebaseerd op de modelgedragscode van Vereniging NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk). Deze kunt u door op de volgende link te klikken lezen/downloaden: Gedragscode Stichting ZuiderLokaal
Iedere vrijwilliger dient bij aanstelling deze gedragscode te ondertekenen.
2. VOG
Iedere vrijwilliger die op enigerlei wijze werkzaamheden verricht voor of namens de stichting, waarbij hij/zij in contact komt met een of meer kinderen die bij de stichting staan ingeschreven, dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen. De aanvraag voor de gratis VOG gebeurt via onze stichting.
3. Zichtbaarheid
Indien een vrijwilliger een leerling persoonlijk begeleid, bijvoorbeeld als de leerling moeite heeft met een bepaald vak, gebeurt dat altijd in een ruimte waarin men van buitenaf zichtbaar is.
4. Vertrouwenspersoon
Kinderen en/of ouders die menen dat er sprake is (geweest) van grensoverschrijdend gedrag, kunnen dat bespreken met een vertrouwenspersoon. Deze wordt aangesteld door het bestuur.
Meer informatie: Aanstelling Vertrouwenspersoon Stichting ZuiderLokaal
De huidige vertrouwenspersoon is Giselda Fernandes Coelho Ramos. Zij is telefonisch bereikbaar via 06-35124850